13.12.2023.

Динамичан раст употребе инстант плаћања

Допринос инстант плаћања расту употребе безготовинских плаћања у земљи не јењава. У односу на треће тромесечје 2022. године, исти период ове године донео је 27,33%, односно 3,6 милиона инстант плаћања више. Њих грађани извршавају коришћењем сервиса које пружа IPS систем Нaродне банке Србије. Просечан дневни број извршених плаћања у трећем тромесечју 2023. године износио је 182.030, што је за скоро 40 хиљада више него у истом тромесечју 2022. године.

Услуге које су омогућене у IPS платном систему, поред слања инстант трансфера одобрења било ком примаоцу с текућим рачуном у банци, односе се на плаћања:

  • Рачуна за месечне обавезе према пружаоцима комуналних и других услуга скенирањем јединственог NBS IPS QR кôда одштампаног на рачуну/фактури;
  • На физичким и интернет продајним местима путем метода IPS skeniraj и IPS pokaži;
  • Методом плаћања IPS skeniraj на интернет продајном месту, којим се путем deep link технологије плаћање извршава у неколико кликова;1
  • Коришћењем услуге Prenesi – одређеном ознаком примаоца средстава, тј. бројем мобилног телефона;2
  • На сајту Народне банке Србије доступни су и сервиси Генератор и Валидатор, којима је омогућено генерисање (техничка припрема) NBS IPS QR кôда, као и валидација (техничка провера) већ припремљеног NBS IPS QR кôда.

Грађани се све више ослањају на апликације мобилног банкарства, а нарочито на услугу Prenesi, за коју је на крају трећег тромесечја 2023. године регистровано више од 300.000 корисника. Регистрација за услугу врло је једноставна и брзо се обавља у оквиру саме апликације мобилног банкарства. Више информација о начину регистрације и другим предностима доступно је у рубрици Народне банке Србије Корисно је да знате – услуга Prenesi.

Подсећамо грађане и на то да се тачно и правовремено могу информисати о инстант плаћању и његовим предностима као најсавременијем и најбржем облику плаћања путем интернет презентације – IPS (Инстант плаћања Србије).

Графички преглед података у вези с пружањем платних услуга и издавањем електронског новца за треће тромесечје 2023. године доступан је на интернет презентацији Народне банке Србије у делу за статистику платног система.


[1] Закључно са септембром ове године, услуге путем технологије deep link омогућило је тринаест банака.

[2] У тренутку објављивања саопштења девет банака пружа услугу Prenesi. Банке које пружају ову услугу могу се пронаћи на линку https://ips.nbs.rs/pregled-usluga.

Сектор за платни систем