26.03.2019.

Програм за јачање капацитета централних банака Западног Балкана у оквиру интеграција у Европски систем централних банака

Централна банка Немачке и Европска комисија покренуле су 26. марта двогодишњи пројекат ,,Програм за јачање капацитета централних банака Западног Балкана у оквиру интеграција у Европски систем централних банака”. Крајњи корисници програма су централне банке и банкарска супервизорска тела кандидата и потенцијалних кандидата за приступање Европској унији (Србије, Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и тзв. државе Косово, према Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација). За овај регионални програм Европска унија издвојила је два милиона евра из свог Инструмента за претприступну помоћ (Instrument for Pre-Accession Assistance II – IPA II).

Циљ програма јесте даље јачање капацитета институција унапређењем инструмената за анализу и спровођење мера, као и преношење најбољих међународних и европских стандарда у националне праксе. Специфични циљ овог програма јесте даље унапређење усклађивања с регулативом и стандардима Европске уније и међународним стандардима, јачање функција централних банака и система банкарског надзора, као и даље усклађивање националног законодавства.

Централна банка Немачке ће, заједно са 17 националних централних банака и уз подршку Европске централне банке, организовати интензиван регионални програм обуке у вези с кључним питањима централног банкарства и супервизије, и то: банкарске супервизије, финансијске стабилности, заштите корисника и финансијске инклузије, опоравка и рeструктурирања, монетарне политике, платних система, статистике, усклађености и европских интеграција, политике управљања, рачуноводства и интерне ревизије.

Централна банка Немачке ће у оквиру програма сарађивати с централним банкама Белгије, Бугарске, Чешке, Грчке, Шпаније, Француске, Хрватске, Италије, Литваније, Мађарске, Холандије, Аустрије, Пољске, Португалије, Румуније, Словеније и Словачке.

Центар за сарадњу са домаћим и међународним институцијама и финансијским организацијама