24.03.2021.

Новчаница с ликом Надежде Петровић у виртуелној збирци „Жене на новчаницама“ Централне банке Уругваја

Музеј нумизматике Централне банке Уругваја (Museo Numismático – Banco Central del Uruguay) објавио је виртуелну збирку новчаница под називом „Жене на новчаницама” (Mujeres Homenajeadas en Billetes en el Mundo), у којој је приказана и српска оптицајна новчаница у апоену од 200 динара, с портретом наше знамените уметнице Надежде Петровић.

Збирка садржи слике новчаница земаља широм света на којима се налазе ликови жена које су током историје, кроз свој живот и рад на пољу науке, књижевности и уметности, биле пионири на путу ка друштву заснованом на једнакости.

Поред наше новчанице, виртуелна збирка садржи и слике новчаница с ликовима најзначајнијих жена из Уругваја, Аргентине, Мексика, Колумбије, Чилеа, Естоније, Швајцарске, Шведске, Чешке, Немачке, Данске, Норвешке, Уједињеног Краљевства и Израела.

Надежда Петровић, најзначајнији српски уметник с почетка 20. века, увела је српску уметност у токове савремене европске уметности. Била је велики борац за права човека, хуманиста и патриота, а у свом стваралаштву спојила је два основна опредељења – модерни израз и идеју уметности у служби народа.

Рођена је у Чачку, 12. октобра 1873. године. Њен стваралачки опус чине три најзначајнија периода: минхенски период, који је од одлучујућег значаја за њено ликовно стваралаштво, српски период и париски период. У Првом балканском рату учествује на фронту као добровољна српска болничарка, при врховној команди.

Међу најзначајнијим сликарским остварењима истичу се дела „Баварац”, „Жетва”, „Домаћин”, „Гуслар”, „Калуђер”, „Косово поље”, „Шатори ваљевске болнице” и многа друга.

Умрла је од тифуса у Првој резервној болници у Ваљеву 3. априла 1915. године.

Нумизматички музеј централне банке Уругваја омогућио је да збирка „Жене на новчаницама” буде доступна у виртуелном формату кликом на линк, а према саопштењу Министарства за привреду и финансије Уругваја од 8. марта, слике новчаница постављене су и у централном ходнику зграде Министарства поводом обележавања Међународног дана жена https://www.gub.uy/ministerio-economia-finanzas/comunicacion/noticias/muestra-mujeres-homenajeadas-billetes).

 

Кабинет гувернера