05.08.2022.

Народна банка Србије ће, као што је и најавила, убрзо изаћи с пакетом мера у вези с накнадама банака

Поводом појединих апела и позива да Народна банка Србије предузме мере у вези с накнадама банака, подсећамо да, као што смо претходно и најавили, интензивно радимо на решењу које ће у најкраћем року бити усвојено и примењено тако да се на најбољи начин заштити стандард грађана Србије.

Иако постоји неспорно право да свака тема буде предмет обраћања јавности, истичемо да је сувишно на овај начин говорити о проблему на којем Народна банка Србије већ убрзано ради и када је већ обавестила јавност у ком року ће бити донете одлуке од интереса за грађане Србије.

При томе, за разлику од удружења и организација које дају неодговорне и неосноване изјаве, Народна банка Србије има законску обавезу да води рачуна о финансијској стабилности земље и оваквим темама приступа с највећом пажњом и одговорношћу.

Подсећамо да ће поводом најава и одлука појединих банака да повећају накнаде за одређене услуге повезане с платним рачунима Народна банка Србије на првој редовној седници Извршног одбора 11. августа донети пакет мера и прописа како би заштитила стандард грађана Србије.

Доношење оваквих одлука подразумева анализу стања и ефеката, о чијим детаљима се Народна банка Србије неће оглашавати пре него што те одлуке донесе. О свим детаљима мера јавност ће убрзо бити обавештена.

Кабинет гувернера