14.04.2023.

Пролећно заседање Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке – јак почетак стендбај аранжмана, уз велики рад и велику посвећеност реформама од стране носилаца политика у Србији

У оквиру пролећног заседања Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке, гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић састала се с високим представницима тих институција.

С господином Бо Лијем, замеником генералног директора Међународног монетарног фонда, и господином Алфредом Камером, директором Сектора за Европу у Међународном монетарном фонду, посебно су разматрана актуелна глобална кретања, као и политике које се спроводе у Србији.

Говорећи о макроекономским кретањима, гувернер Јоргованка Табаковић истакла је да су, упркос бројним појачаним изазовима с глобалног тржишта, у Србији и током 2022. године и у досадашњем делу ове године очувани и ојачани стубови отпорности наше економије.

  • Обезбедили смо рекордне девизне резерве од 21,4 милијарде евра на крају марта, које су знатно изнад референтних вредности свих мера које се користе за оцену њихове адекватности.
  • Очували смо и релативну стабилност курса динара према евру током свих периода појачаних ризика. Управо је та врста извесности коју обезбеђујемо остала важан стуб инвестиционог и потрошачког поверења.
  • Прошле године смо имали и рекордан прилив страних директних инвестиција од 4,4 милијарде евра, које су и даље доминантно усмерене у разменљиве секторе, и сада већина инвестиција из претходних година доприноси нашем извозу. Такође, осам година заредом стране директне инвестиције у потпуности покривају текући дефицит платног биланса. И у досадашњем делу године имамо одличан прилив страних директних инвестиција.
  • Када је реч о инфлацији, гувернер Јоргованка Табаковић истакла је да је реакција Народне банке Србије била примерена чињеници да је велики део инфлације у Србији увозног карактера и да је вођен факторима на страни понуде, због чега је реакција била постепена, а континуирана. Као резултат таквог приступа:
    • Инфлација у Србији је међу најнижима у региону у поређењу са земљама које су у режиму циљања инфлације;
    • Базна инфлација је знатно нижа од укупне;
    • Успели смо да очувамо и привредни раст и инвестициони циклус, који без прекида траје од 2015. године.

Гувернер Јоргованка Табаковић навела је да, према последњим пројекцијама, очекујемо пад међугодишње инфлације од априла, затим да од друге половине године њен пад буде знатно бржи и да на крају ове године буде на двоструко нижем нивоу него што је сада. Повратак инфлације у границе циљаног коридора од 3 ± 1,5% очекује се средином следеће године, а на такво кретање инфлације утицаће рестриктивна монетарна политика Народне банке Србије, рестриктивна монетарна политика Европске централне банке и адекватна фискална политика коју спроводи Влада Републике Србије.

У погледу стабилности финансијског система, што је једна од актуелних глобалних тема, гувернер Јоргованка Табаковић истакла је да је у Србији, захваљујући комбинацији повољних макроекономских услова и макропруденцијалних мера, уз добру регулативу и надзор, банкарски сектор високо капитализован, ликвидан и отпоран на све ризике из међународног окружења. То је омогућило да, и након повлачења мера подршке приватном сектору које су донете током пандемије, квалитет активе банака буде очуван, уз учешће проблематичних кредита у укупним кредитима банака од око 3%.

Господин Бо Ли је честитао на јаком почетку стендбај аранжмана, уз велики рад и велику посвећеност носилаца политика у Србији. Похвалио је сарадњу са Србијом, уз жељу да се настави на исти начин, и нагласио да ће Србија у Међунaродном монетарном фонду имати континуирану подршку кроз цео процес реформи.

Господин Ли је посебно истакао то да су средњорочни макроекономски оквир и средњорочни изгледи одлични управо захваљујући добрим политикама које се спроводе у Србији. Наравно, и даље постоје значајни ризици који долазе из међународног окружења у делу енергетског сектора и ниског глобалног раста, што захтева будност и опрез. Препорука Међународног монетарног фонда за Србију у таквим условима јесте да се настави с добрим политикама и очувањем бафера, као што је и предвиђено стендбај аранжманом.

Коментаришући реформе у енергетском сектору и економску политику у Србији, гувернер Јоргованка Табаковић истакла је да се Србија доказала као земља у којој су људи који је воде доказали да су спремни да доносе храбре одлуке и да имају знање да доносе и спроводе праве политике. „Довољно смо опрезни и решени да обезбедимо енергетску сигурност и да постепено у већем обиму прелазимо на нове изворе енергије. Наставићемо да градимо све врсте бафера, делујући проактивно, као што смо радили чак и у периоду највећих глобалних изазова. Радимо озбиљне пројекције, свакодневно пратимо и анализирамо кретања, и увек ћемо урадити оно што је најбоље за Србију. Резултатима ћемо оправдати поверење, а на добробит наших грађана и наше привреде“, рекла је гувернер Јоргованка Табаковић.

Господин Камер је такође похвалио одличан почетак спровођења стендбај аранжмана, добре политике, изграђене бафере и очувану макроекономску стабилност. Док борба против инфлације остаје приоритет број један у готово свим земљама и у овој години, господин Камер је похвалио начин затезања монетарне политике од стране Народне банке Србије, уз констатацију да је постепен приступ примерен тренутним условима.

На крају, гувернер Јоргованка Табаковић закључила је да Србија може да послужи као пример земље у којој носиоци политика делују проактивно и координирано, што су неопходни услови за спровођење економије кроз све глобалне изазове, као и за одржив раст који нам је свима циљ.

 

Кабинет гувернера