08.09.2023.

Агенцијa Moody’s задржала кредитни рејтинг Србије, уз стабилне изгледе за његово даље повећање

Агенција Moody’s задржала је кредитни рејтинг Србије на нивоу Ба2, као и стабилне изгледе за даље повећање рејтинга.

Као кључне факторе за овакву одлуку агенција Moody’s истиче:

  • повољне изгледе за привредни раст у средњем року, који су ојачани значајним приливима страних директних инвестиција, распрострањеним по привредним гранама;
  • изграђену отпорност економије на неповољна кретања из међународног окружења;
  • уређене јавне финансије и фискални простор за реакцију на потенцијалне шокове;
  • успех у спровођењу структурних реформи.

Такође, агенција наводи да је Народна банка Србије ефикасном монетарном политиком у претходним годинама прво смањила инфлацију с двоцифрених нивоа с почетка прошле деценије, а да је потом очувала на нивоу испод 4% у целом периоду од 2013. до половине 2021. године. Агенција оцењује да је раст инфлације у претходне две године био последица екстерних фактора и да ће затезање монетарне политике допринети враћању инфлације у границе циља.

Стабилни изгледи за повећање кредитног рејтинга одражавају оцену агенције да ће Србија сачувати фискалну дисциплину и наставити са структурним реформама.

У извештају се наводи и да је очување кредитног рејтинга Србије резултат добрих перспектива домаће економије, која је подржана динамичном прерађивачком индустријом, повољном инвестиционом климом и образованом радном снагом, што све заједно доприноси томе да прилив страних директних инвестиција буде висок и распрострањен. Агенција такође истиче и предвидив институционални амбијент и политичку стабилност, која погодује континуитету економске политике.

Када је реч о макроекономски изгледима, рејтинг агенција Moody’s, поред опадајуће путање инфлације, очекује и убрзање привредног раста током следеће године и враћање на претпандемијску путању раста од 4% годишње 2025. године. Поред тога, истичу знатно смањење текућег дефицита платног биланса, његову пуну покривеност страним директним инвестицијама и рекордан ниво девизних резерви.

Дуже од три и по године, колико траје глобална криза, очували смо релативну стабилност курса динара према евру и повећали смо девизне резерве са 13,4 милијарде на 23,7 милијарди евра. Очували смо повољну перцепцију Србије и привукли 14 милијарди евра страних директних инвестиција, повећали извоз робе и услуга са 23 милијарде на преко 40 милијарди евра и повећали број људи који раде у приватном сектору за готово 160 хиљада. Србија је у добрим рукама!”, закључује гувернер Јоргованка Табаковић.

Кабинет гувернера