21.09.2023.

Корисно је да знате… Одлука Народне банке Србије о ограничењу каматних стопа на стамбене кредите – шта подразумева и коме је намењена

Актуелна тема ових дана, која се посебно тиче наших грађана, јесте Одлука Народне банке Србије о привременим мерама за банке које се односе на стамбене кредите физичким лицима, донета како би се заштитили корисници финансијских услуга и очувала и јачала стабилност финансијског системa. Марија Угрчић, директор Одељења за развој у Сектору за контролу пословања банака, данас у рубрици „Корисно је да знате” говори о тој одлуци. Ова одлука ступила је на снагу 13. септембра 2023. године и њоме су прописане обавезујуће мере за банке које су привременог карактера и које ће корисницима стамбених кредита омогућити већу извесност у отплати кредитних обавеза у околностима увећаних референтних каматних стопа.

Према речима Марије Угрчић, конкретне мере прописане Одлуком јесу привремени застој даљег раста каматне стопе, односно њено умањење – код стамбених кредита с променљивом номиналном каматном стопом, ограничење каматних стопа код новоодобрених стамбених кредита и могућност превремене отплате стамбених кредита без накнаде.

Привремени застој даљег раста каматне стопе, односно њено умањење односи се на прве стамбене кредите одобрене с променљивом номиналном каматном стопом у износу до 200.000 евра”, истакла је она.

Када су у питању кредити који су одобрени пре него што је Одлука ступила на снагу (13. септембар 2023. године), банке су у обавези да примене привремени застој на раст уговорене променљиве номиналне каматне стопе, односно да умање ову каматну стопу, у складу са следећим правилима:

  • Номинална каматна стопа не може бити виша од 4,08%;
  • Изузетно, у случају да је стамбени кредит одобрен дужнику у периоду од 31. јула 2022. године до дана ступања на снагу ове одлуке, а у тренутку закључења уговора о том кредиту номинална каматна стопа била је виша од 4,08% ‒ номинална каматна стопа по том кредиту не може бити виша од номиналне каматне стопе из плана отплате који је дужнику достављен при закључењу уговора о кредиту (први план отплате). У свим другим случајевима и на ове кредите примењује се ограничење номиналне каматне стопе од 4,08%.

Марија Угрчић, директор Одељења за развој у Сектору за контролу пословања банака, посебно је нагласила да се претходно описана правила примењују у односу на дужника који је корисник првог стамбеног кредита ако тај корисник има тренутно више стамбених кредита у једној банци. „То значи да се, ако корисник има само један стамбени кредит у овом тренутку, тај кредит сматра првим кредитом, тако да за примену ове мере није релевантно да ли је корисник стамбеног кредита у неком претходном периоду већ имао одобрен стамбени кредит, који је у међувремену отплатио или га рефинансирао”, истакла је она.

Такође, она је истакла да је овим дужницима привремено ограничен раст номиналне каматне стопе за наредних 15 месеци, почев од октобарске рате, и да банка неће имати право да од дужника потражује разлику у камати услед примене ове одлуке.

Битно је истаћи и да је каматна стопа ограничена само у погледу њеног даљег раста, док ће банке, у случају да се у току примене Одлуке снизе променљиве каматне стопе, бити у обавези да ускладе износ рате у складу са закљученим уговором о стамбеном кредиту”, рекла је Марија Угрчић. Када је реч о стамбеним кредитима који се одобравају након што је Одлука ступила на снагу, а у периоду њене примене, она је напоменула да су Одлуком такође прописана одређена ограничења за банке. „Наиме, код стамбених кредита с променљивом каматном стопом банка је дужна да фиксни део номиналне каматне стопе (маржа банке) утврди у проценту који није виши од 1,1% до 31. децембра 2024. године, а након тог периода у проценту који буде утврђен уговором о том кредиту, док код стамбених кредита с фиксном каматном стопом банка може одобравати стамбени кредит уз номиналну каматну стопу до 5,03%”, нагласила је Марија Угрчић, директор Одељења.

Такође, подсетила је на то да је, поред ових привремених мера, Народна банка Србије овом одлуком прописала још једну могућност – да сви корисници стамбених кредита, без обзира на износ кредита и без обзира на то да ли је у питању први кредит, укључујући и кориснике с фиксном каматном стопом, могу превремено отплатити стамбени кредит без обавезе да плаћају накнаду за превремену отплату, која код кредита закључених након 5. децембра 2011. године износи до 1%, а код кредита који су закључени пре тог датума често је уговарана и у већем проценту. Како је истакла, та превремена отплата може бити делимична или у пуном износу преосталог дела кредита, а реализује се на захтев корисника код банке. Ова могућност се такође може искористити до краја 2024. године.

На крају видеа, Марија Угрчић је истакла да је за дужнике важно да знају и да су банке дужне да предвиђене мере спроведу по аутоматизму, те да није потребно да дужници овим поводом контактирају своју банку, односно да подносе било какве захтеве за примену ових привремених мера. „У том смислу, банка је дужна да дужницима достави нове планове отплате са умањеном каматном стопом, што ће бити учињено најкасније пет дана пре доспећа октобарске рате стамбеног кредита”, истакла је она.

Кабинет гувернера