25.03.2020.

Без наплаћивања накнада банака и других пружалаца платних услуга за извршавање уплата за донације у борби против епидемије болести COVID-19

Народна банка Србије усвојила је на данашњој седници Извршног одбора одлуку којом се забрањује наплаћивање накнада и других трошкова за услуге које се пружају у платном промету при уплати, односно преносу новчаних средстава у динарима и девизама на наменске рачуне Републике Србије, који су отворени ради пријема донација у борби против епидемије болести COVID-19.

У складу с овом одлуком, банке, институције електронског новца, платне институције и ЈП „Пошта Србије” не могу од корисника платних услуга наплатити накнаду за уплате и преносе на наведене рачуне, без обзира на то да ли се ове трансакције извршавају као уплата на шалтеру пружалаца платних услуга, као пренос са текућег или другог платног рачуна, или пружањем друге врсте платне услуге.

Такође, при извршавању ових трансакција Народна банка Србије неће наплаћивати накнаде за оне услуге које и сама пружа у вези с њиховим извршавањем.

Текст одлуке Народне банке Србије можете видети на овом линку.

Списак наменских рачуна на које се могу извршити уплате донација за борбу против епидемије болести COVID-19 доступан је овде.

Кабинет гувернера