04.03.2021.

Прихватање UnionPay картица на банкоматима Banca Intesa и UniCredit банке

Народна банка Србије обавештава грађане да је на свим банкоматима Banca Intesa (укупно 344), као и највећем броју банкомата UniCredit банке (њих 185 од укупно 210) у Републици Србији, омогућено подизање готовине кинеском националном картицом UnionPay, тако да се у овом тренутку том картицом готов новац може подићи на преко 1.000 банкомата у нашој земљи. Осим на банкоматима наведених банака, овом картицом могуће је подићи готовину и на свим банкоматима Банке Поштанска штедионица и ОТП банке.

Почетак прихватања кинеске националне картице у Србији резултат је сарадње успостављене између Народне банке Србије и највећег картичног система на свету UnionPay International, а прихватање ове картице биће омогућено на целокупној прихватној мрежи DinaCard система у Србији. У другој фази пројекта биће омогућено издавање заједничке DinaCard-UnionPay платне картице, која ће се користити на комплетној глобалној прихватној мрежи UnionPay система, у преко 175 земаља и територија у свету. Пилот-пројекат издавања заједничке картице планиран је за последње тромесечје ове године.

DinaCard картица је национална платна картица Републике Србије. Значај националних картичних система за локално тржиште и домаћу економију огледа се у већој конкуренцији, односно спречавању стварања монопола/дуопола на тржишту, нижим трошковима, чак и вишеструко нижим у односу на интернационалне картичне системе, флексибилности и услугама прилагођеним локалним потребама, као и поспешивању финансијске инклузије. Због тога највеће европске и светске економије имају и негују или настоје да успоставе своје националне картичне системе (САД, Немачка, Француска, Португалија, Шпанија, Русија, Кина, Индија, Јапан, Бразил, Турска и др.). Подсећамо да трошкове избора корисника да плаћа скупим картичним брендовима сносе сви корисници платних услуга – грађани и трговци кроз цене пакета банкарских услуга и трговачке накнаде, које се преносе на цене робе и услуга за све купце. То је један од основних разлога зашто наведене земље, укључујући и нашу, улажу бројне напоре да оснаже националне картичне системе.

DinaCard систем током последњих година карактеришe константан раст броја трансакција и промета – само у 2020. години у систему је остварено преко 102 милиона трансакција, у износу од 474 милијарде динара, што представља раст промета од 76% у односу на претходну годину. Висoком расту допринеле су у знатној мери нове атрактивне услуге доступне корисницима националне картице, попут плаћања на интернету (DinaCard се прихвата у преко 750 интернет продавница у земљи) или плаћања на рате без камате дебитним картицама. Закључно с крајем јануара 2021. године издато је 4,4 милиона DinaCard картица, од којих више од једне трећине поседује чип технологију, односно све нове DinaCard картице сада се издају као картице с чип технологијом.

За више информација о DinaCard систему посетите: www.dinacard.nbs.rs, док је додатне информације о UnionPay систему могуће пронаћи преко следећег линка: http://www.unionpayintl.com/en/.

Сектор за платни систем