31.03.2021.

Кретање економске и спољнотрговинске активности

Према подацима Републичког завода за статистику, индустријска производња у фебруару 2021. забележила је раст од 2,6% у односу на фебруар претходне године. Томе је допринео раст сектора прерађивачке индустрије од 1,4% међугодишње и сектора енергетике од 10,2% међугодишње, док је у сектору рударства забележен међугодишњи пад активности од 3,0%. У прва два месеца ове године, индустријска производња је такође забележила међугодишњи раст од 2,6%.

У оквиру прерађивачке индустрије, међугодишњи раст у фебруару забележен је у 10 од 24 области. Највећи позитиван допринос потекао је од производње деривата нафте, осталих саобраћајних средстава, електричне опреме, хемијских производа и грађевинског материјала, док је највећи негативан допринос потекао од дуванске, прехрамбене и аутомобилске индустрије.

Промет у трговини на мало у фебруару 2021. у односу на исти месец претходне године забележио је реални раст од 2,8%. Укупан број ноћења туриста у фебруару био је нижи за 34,9% него у фебруару претходне године, а број ноћења домаћих туриста за 24,7% међугодишње.

Када је реч о спољнотрговинским кретањима, према подацима Републичког завода за статистику, робни извоз је у фебруару остварио међугодишњи раст од 6,0%, док је истовремено робни увоз забележио међугодишњи пад од 3,5%. Раст робног извоза вођен је извозом пољопривреде и прерађивачке индустрије, док је пад укупног робног увоза условљен падом увоза средстава за репродукцију (претежно енергената) и потрошне робе.

Кабинет гувернера