13.12.2021.

Наставља се снижавање трговачке накнаде при плаћању платним картицама

Народна банка Србије обавештава јавност да се наставља тренд снижавања наплаћене трговачке накнаде код трансакција платним картицама (накнаде коју трговац плаћа банци с којом је уговорио прихватање платних картица на продајном месту).

У трећем тромесечју 2021. године просечна наплаћена трговачка накнада на физичким продајним местима износила је 1,06%, a на интернет продајним местима 1,14%.

У односу на друго тромесечје 2021. године, просечна наплаћена трговачка накнада на физичким продајним местима мања је за 0,01 процентни поен, a на интернет продајним местима за 0,05 процентних поена. Од доношења Законa о међубанкарским накнадама и посебним правилима пословања код платних трансакција на основу платних картица, просечна наплаћена трговачка накнада на физичким продајним местима мања је за 0,86 процентниx поенa, a на интернет продајним местима за 1,16 процентних поена.

Тренд снижавања трговачке накнаде одражава се и на раст броја продајних места на којима се може платити платним картицама, па је број POS терминала са 109.787 на крају другог тромесечја 2021. порастао на 111.444 на крају трећег тромесечја 2021. године, а број интернет продајних места је, у истом периоду, са 2.492 порастао на 2.970 и очекује се да ће овај раст бити настављен и у наредном периоду. Од доношења наведеног закона, број POS терминала је порастао за 34.604, а број интернет продајних места за 2.276.

Поред регулаторних мера које је предузела, Народна банка Србије, као оператор националног картичног система DinaCard, омогућава да трошкови картичних плаћања националном платном картицом буду знатно нижи од трошкова које генерише свако плаћање интернационалним картичним брендовима.

Сектор за платни систем