19.01.2023.

Инвеститори још једном показали поверење према Републици Србији – успешан излазак наше земље на међународно тржиште

Република Србија је данас на међународном финансијском тржишту реализовала две емисије еврообвезница у доларима (dual-tranche). Издате су еврообвезнице рочности пет година и десет година у укупном износу од 1,75 милијарди долара (750 милиона долара на пет година и 1.000 милиона долара на десет година). Комбинована тражња инвеститора за овим хартијама премашила је током дана износ од 11 милијарди долара, што представља јасну потврду поверења међународних инвеститора у дугорочно здраве и одрживе економске показатеље наше земље.
 
Еврообвезница рочности пет година емитована је уз купонску стопу од 6,25%, док је еврообвезница рочности десет година емитована уз купонску стопу од 6,50%. С обзиром на околности на међународном финансијском тржишту, које одликује висок ниво каматних стопа (као реакција на глобалне инфлаторне притиске), данашње емисије еврообвезница Републике Србије могу се окарактерисати као веома успешне, нарочито ако се имају у виду следећи параметри:
 
– Изузетно висока тражња инвеститора (премашила 11 милијарди долара) – преко шест пута већа од номиналне вредности продатих еврообвезница, при чему је интересовање показало око 500 инвеститора из целог света (САД, Велике Британије, Европе и Азије);
 
- Смањење трошкова финансирања (захтеване стопе приноса инвеститора) током аукције за 45 базних поена (0,45 процентних поена), што је значајније смањење у односу на упоредиве еврообвезнице земаља из окружења емитованих током овог месеца;
 
- Међународни инвеститори су били спремни да прихвате и нижу стопу на српске хартије од „фер вредноване” (негативан износ премије за нову емисију), односно да пристану на нижу стопу од тржишне, за разлику од земаља у региону, код којих су захтевали додатни принос за нову емисију;
 
„Чињеница да за Републику Србију континуирано постоји огромно интересовање најугледнијих инвеститора, чак и у амбијенту вишеструке кризе која је погодила свет у претходној години дана, говори о високом поверењу које креатори економских политика у нашој земљи уживају у инвестиционој јавности, односно о уверености инвеститора да Србија чува укупну макроекономску стабилност”, истакла је гувернер Јоргованка Табаковић.
 
Снажна тражња инвеститора омогућила је да представници делегације Републике Србије у разговору са инвеститорима додатно смање трошкове финансирања (снизе каматну стопу) за 0,45 процентних поена у случају обеју хартија (тзв. tightening), чиме је коначна стопа приноса била знатно нижа у односу на смернице с почетка аукције. Смањење стопе приноса током дана обимније је у поређењу с просечним смањењем које су постигле упоредиве земље из региона у претходним данима (попут Мађарске и Румуније), а које је износило око 0,20 процентних поена.
 
„У разговорима са инвеститорима претходних дана истицали смо да српску економију карактеришу две кључне речи: стабилност и припремљеност – стабилност домаћих прилика у амбијенту глобалних неизвесности и припремљеност унапред за потенцијалне шокове из међународног окружења. Овакво мишљење деле и међународни инвеститори, с обзиром на то да су они данас пристали на стопе приноса на српске хартије које су повољније или на нивоу оних које су у претходним данима прихватали у случају појединих земаља из региона, инвестиционог ранга и чланица Европске уније”, нагласила је гувернер Јоргованка Табаковић.
 
С циљем смањења и девизног и каматног ризика јавног дуга, показујући одговорност за његову одрживост, Република Србија је закључила и хеџинг трансакције, тј. обавезе по основу емисије доларских еврообвезница одмах је конвертовала у обавезе у еврима. Тиме је, поред смањења изложености девизном ризику кретања долара према евру, смањен и фактички трошак задуживања Републике Србије, тако да он након хеџинга за петогодишњу обвезницу износи шестомесечни ЕУРИБОР увећан за 2,9 п.п., а за десетогодишњу обвезницу шестомесечни ЕУРИБОР увећан за 3,1 п.п.
 
Делегације Народне банке Србије и Министарства финансија обавиле су у претходним данима низ успешних разговора с међународним инвеститорима и финансијским институцијама, захваљујући чему је на данашњој аукцији интересовање за српским еврообвезницама показало око 500 еминентних инвеститора из целог света, чиме је постигнута значајна диверсификација инвеститорске базе. Део прикупљених средстава биће искоришћен за отплату постојећих дугова, док би други део служио за обезбеђење наставка раста наше економије, при чему ни у једном тренутку неће бити доведена у питање одрживост јавног дуга.
 
„Резултати данашње аукције показују још једном да и у амбијенту високе глобалне неизвесности, међународни тржишни улагачи посматрају Републику Србију као земљу чији је кредитни рејтинг фактички инвестиционог ранга, односно да чврсто верују да и Република Србија припада овом кредибилном друштву земаља с ниским степеном ризичности улагања”, закључила је гувернер Јоргованка Табаковић.

 

Кабинет гувернера