13.02.2023.

Стање девизних резерви и кретања на међубанкарском девизном тржишту у јануару

Бруто девизне резерве Народне банке Србије на крају јануара износиле су 20.913,3 милиона евра, што је њихов највиши ниво крајем месеца од када се прате подаци на овај начин (од 2000. године). У току јануара бруто девизне резерве повећане су за 1.497,6 милиона евра.

Овим нивоом девизних резерви обезбеђује се покривеност новчане масе M1 од 182 одсто и 5,8 месеци увоза робе и услуга, што је скоро двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (бруто девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве, обавеза према Међународном монетарном фонду по основу аранжмана и другим основима) на крају јануара износиле су 16.972,3 милиона евра и у односу на крај претходне године биле су више за 1.546,7 милиона евра.

Повећање бруто девизних резерви у јануару резултат је првенствено прилива по основу продаје државних хартија од вредности, у укупном износу од 1.631,5 милиона евра, емитованих на домаћем и међународном финансијском тржишту. Република Србија је на међународном финансијском тржишту реализовала две емисије еврообвезница рочности пет и десет година у укупном износу од 1.594,0 милиона евра. Нето приливи остварени су и по основу управљања девизним резервама, донација и по другим основима у укупном износу од 86,9 милиона евра.

На повећање девизних резерви у јануару додатно је утицао и позитиван ефекат фактора на међународном тржишту у нето износу од 39,9 милиона евра, а у највећој мери резултат је раста цене злата за око 6,2%, док је у супротном смеру деловало слабљење долара према евру за око 1,8%.

Одливи из девизних резерви остварени су по основу нето раздужења државе на име девизних кредита и хартија од вредности (укупно 114,0 милиона евра), затим по основу повлачења девизне обавезне резерве банака и по другим основама (укупно 94,2 милиона евра). По основу интервенција Народне банке Србије остварен је нето одлив у износу од 15 милиона евра.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у јануару износио је 711,8 милионa евра и био је за 286,6 милиона евра мањи него у претходном месецу.

У јануару је вредност динара према евру готово непромењена, а Народна банка Србије је на међубанкарском девизном тржишту нето продала 225 милиона евра ради одржавања релативне стабилности курса динара према евру.

Кабинет гувернера