01.06.2023.

Саопштење у вези с могућностима замене шведске круне (SEK), данске круне (DKK) и норвешке круне (NOK) у форми ефективног страног новца

Услед учесталих питања грађана о могућности замене норвешке, шведске и данске круне у форми ефективног страног новца за динаре на домаћем девизном тржишту, Народна банка Србије истиче да су у питању валуте којима је дозвољена трговина на девизном тржишту Републике Србије и у форми девиза и у форми ефективног страног новца, у складу са Одлуком о врстама девиза и ефективног страног новца које се купују и продају на девизном тржишту.

Ипак, када је реч о данској и норвешкој круни, пословне банке из иностранства с којима у пословима купопродаје ефективног страног новца најчешће сарађују банке из Републике Србије тренутно не откупљују ове валуте, услед чега је смањен интерес домаћих банака и овлашћених мењача за њихов откуп.

Након обавештења пословних банака из иностранства с којима сарађује Народна банка Србије у купопродаји ефективног страног новца да тренутно престају са откупом норвешке круне од пословних и централних банака, као и услед чињенице да Норвешка централна банка не откупљује ову валуту од банака, Народна банка Србије је престала до даљег с пријемом новчаница у овој валути од банака у Републици Србији, о чему су банке обавештене. Када је реч о данској круни, Народна банка Србије је крајем 2022. године престала до даљег с пријемом новчаница у овој валути из истих разлога.

Када је реч о шведској круни, промет овом валутом у форми ефективног страног новца и даље се обавља и на домаћем, и на међународном тржишту. Народна банка Србије још увек има могућност и за продају ове валуте у форми ефективног страног новца банкама у иностранству. Међутим, постоје назнаке да поједине иностране банке престају и са откупом ове валуте у форми ефективног страног новца.

Народна банка Србије је у контакту са иностраним пословним банкама и централним монетарним властима релевантних земаља ради добијања детаљнијих информација и смерница у вези с наведеним пословима у наредном периоду.

Напомињемо да банке, овлашћени мењачи и јавни поштански оператор слободно доносе одлуку да ли ће трговати неком валутом с листе валута којима је дозвољена трговина на девизном тржишту Републике Србије, у зависности од њиховог интереса, пословне политике и оперативних могућности.

Народна банка Србије помно прати актуелна дешавања и у случају промене ситуације на међународном тржишту у вези с пословима купопродаје ефективног страног новца у наведеним валутама и евентуалног поновног омогућавања откупа данске круне и норвешке круне, благовремено ће банке обавестити о томе.

Сектор за монетарне и девизне операције