11.08.2023.

Агенција Fitch потврдила кредитни рејтинг Србије на корак до инвестиционог

Рејтинг агенција Fitch потврдила је кредитни рејтинг Србије на нивоу ББ+, што је на корак од инвестиционог рејтинга, уз стабилне изгледе за његово даље повећање.

Као кључне факторе за овакву одлуку Fitch истиче:

  • кредибилан оквир укупне економске политике;
  • виши ниво економске активности мерене бруто домаћим производом по глави становника, боље управљање и виши ниво људског развоја у односу на земље са сличним кредитним рејтингом;
  • уређене јавне финансије.

Као разлоге за своју одлуку агенција Fitch наглашава и:

  • значајно поправљену спољну позицију земље (нижи дефицит текућег рачуна платног биланса); убрзање привредног раста;
  • смањење инфлације;
  • доказану отпорност банкарског сектора;
  • смањење јавног дуга;
  • знатно боље стање у енергетском сектору.

Чувајући стабилност по сваку цену, очували смо пословно поверење и обезбедили услове за високе износе директних инвестиција. Захваљујући томе, забележили смо и раст извоза робе и услуга од 32% прошле године и 14% у првој половини ове године, упркос нижој екстерној тражњи. Дефицит текућег рачуна платног биланса, који је у првој половини ове године износио свега 1,6% бруто домаћег производа, најнижи је до сада и вишеструко је покривен приливом страних директних инвестиција. Све су то резултати које препознаје и рејтинг агенција Fitch”, наглашава гувернер Јоргованка Табаковић.

Агенција пројектује и да ће девизне резерве, које су на рекордном нивоу, наставити да расту и да ће у наредне две године остати на нивоу који покрива преко пет месеци увоза робе и услуга, што је изнад просека земаља истог рејтинга. У извештају се наводи и да је врхунац инфлације иза нас и да је реално очекивати њен повратак на једноцифрене нивое до краја године, чему ће допринети и адекватне реакције Народне банке Србије. Оцењују и да ће се на нивоу целе године значајно поправити спољна позиција земље, као резултат раста извоза и мањег увоза енергената.

Када је реч о јавним финансијама, агенција истиче да су резултати у 2023. години бољи од плана услед боље наплате прихода због високе профитабилности привреде и снажног тржишта рада, као и због мањих издатака за енергенте.

Агенција истиче да је у другом тромесечју раст бруто домаћег производа убрзан на 1,7% међугодишње, а у другој половини године очекују да привредна активност настави да расте вођена даљим растом извоза, бољом пољопривредном сезоном и наставком позитивних кретања у сектору услуга, посебно у ИКТ сектору. На нивоу ове године очекују раст од 2,4% и убрзање на 3,4% следеће године.
Чињеница да рејтинг агенција Fitch очекује да:

  • инфлација остане на опадајућој путањи и уђе у циљане оквире следеће године,
  • девизне резерве наставе да расту и да покривају преко пет месеци увоза робе и услуга,
  • фискални дефицит у наредне две године буде смањен на око 1,5%, а јавни дуг опште државе на испод 50% бруто домаћег производа (48,1%),
  • екстерна позиција земље остане у одрживим оквирима, уз висок извоз и стране директне инвестиције које ће наставити да у потпуности покривају дефицит текућег рачуна платног биланса,

потврђује да рејтинг агенција оцењује да у Србији водимо добру економску политику, која за резултат има стабилност, снажно тржиште рада и добре основе за одржив раст, што нам је свима циљ”, закључује гувернер Јоргованка Табаковић.

 

Кабинет гувернера