17.11.2023.

Резултати анкете о инфлационим очекивањима

Према резултатима анкете агенције Ипсос, представници финансијског сектора очекују да ће инфлација за годину дана унапред, у октобру 2024. године, бити на нивоу од 5,9%, што представља знатно смањење у односу на 6,7%, колико су очекивања износила у септембарској анкети, али и ниво који није забележен од средине 2022. године. Према резултатима последње, новембарске анкете агенције Блумберг, на додатно нижем нивоу налазе се инфлациона очекивања за годину дана унапред – 5,0%.

Краткорочна инфлациона очекивања привредника (период за годину дана унапред) остала су на непромењеном нивоу у односу на претходни месец, на 9,0%.

Када је реч о инфлационим очекивањима за две и три године унапред, она су и код финансијског сектора и код привреде нижа од краткорочних очекивања. Средњорочна инфлациона очекивања финансијског сектора наставила су да се крећу унутар граница циља Народне банке Србије. Очекивања за две године унапред у октобру се нису мењала у поређењу с претходном анкетом и износе 4,0%, док су очекивања за три године унапред смањена са 3,5% у септембру и износе 3,0% у октобру. Средњорочна очекивања привредника остала су непромењена у односу на септембарску анкету и износе 6,0% за две године унапред, односно 5,0% за три године унапред.

Резултати анкете који се односе на две и три године унапред указују на то да и финансијски сектор и привреда очекују ублажавање инфлаторних притисака у наредном периоду и постепено враћање инфлације у границе циља у средњем року.

Ради транспарентне комуникације с јавношћу, Народна банка Србије од маја 2015. редовно месечно извештава о инфлационим очекивањима финансијског сектора, привреде, синдиката и становништва. Извештај о резултатима анкете о инфлационим очекивањима и пратећи материјали (временске серије, методологија истраживања и анкетни упитник) доступни су на интернет страници Народне банке Србије у одељку Публикације.

Кабинет гувернера