19.12.2023.

Резултати анкете о инфлационим очекивањима

Према резултатима анкете агенције Ипсос, представници финансијског сектора очекују да ће међугодишња инфлација у новембру 2024. године износити 5,7%, што представља смањење трећи месец заредом (у претходној, октобарској анкети очекивања су износила 5,9%). На опадајућој путањи налазе се инфлациона очекивања финансијског сектора и према резултатима анкете агенције Блумберг. Према последњој, децембарској анкети агенције Блумберг, очекивана инфлација за годину дана унапред износи 4,5%, чиме су се инфлациона очекивања финансијског сектора први пут од априла 2022. године нашла у границама циља Народне банке Србије.

Краткорочна инфлациона очекивања привредника (за годину дана унапред) смањена су са 9,0% у октобру на 7,0% у новембру, што је уједно и најнижи ниво инфлационих очекивања у овој години.

Када је реч о инфлационим очекивањима за две и три године унапред, она су и код финансијског сектора и код привреде нижа од краткорочних очекивања. Очекивања финансијског сектора за две године унапред у новембру су на незнатно вишем нивоу него у октобру и износе 4,2% (октобар 4,0%), док се очекивана инфлација за три године унапред налази на нивоу од 3,5% (октобар 3,0%), тако да су средњорочна инфлациона очекивања за оба периода наставила да се крећу унутар граница циља Народне банке Србије, што указује на кредибилитет монетарне политике и ефикасност трансмисионог механизма монетарне политике путем канала очекивања. Средњорочна очекивања привредника остала су непромењена у односу на октобарску анкету и износе 6,0% за две године унапред, односно 5,0% за три године унапред.

Ради транспарентне комуникације с јавношћу, Народна банка Србије од маја 2015. редовно месечно извештава о инфлационим очекивањима финансијског сектора, привреде, синдиката и становништва. Извештај о резултатима анкете о инфлационим очекивањима и пратећи материјали (временске серије, методологија истраживања и анкетни упитник) доступни су на веб-страници Народне банке Србије у одељку Публикације.

 

Кабинет гувернера