29.03.2024.

Кретање економске и спољнотрговинске активности

Према подацима Републичког завода за статистику, индустријска производња је у фебруару 2024. забележила раст од 8,4% међугодишње. Највећи допринос расту индустријске производње у фебруару потекао је од раста у секторима прерађивачке индустрије (10,8% међугодишње) и рударства (14,9% међугодишње), док је у сектору енергетике забележено смањење активности (–2,9% међугодишње). У оквиру прерађивачке индустрије, раст производње остварен је у већини области (19 од 24), а највећи допринос расту потекао је од производње металних производа, хране, деривата нафте, хемијских производа и од производње рачунара, електронских и оптичких производа. Посматрано од почетка године, тј. у периоду јануар-фебруар 2024, раст индустријске производње износи 7,9% међугодишње, уз позитиван допринос расту сва три сектора.

Раст активности настављен је током фебруара и у услужним секторима – трговини на мало и у области туризма. Промет робе у трговини на мало у фебруару 2024. реално је био већи за 8,8% у односу на исти месец претходне године. Укупан број долазака туриста у фебруару 2024. био је већи за 9,2%, а број њихових ноћења за 1,7% међугодишње.

Када је реч о спољнотрговинским кретањима, према подацима РЗС-а, робни извоз је у фебруару остварио међугодишњи раст од 6,6%, док је истовремено робни увоз забележио међугодишњи раст од 4,3%. Раст робног извоза вођен је извозом прерађивачке индустрије и пољопривреде, док је раст укупног робног увоза вођен растом увоза средстава за рад.

Кабинет гувернера