12.04.2024.

Стање девизних резерви Народне банке Србије и кретања на међубанкарском девизном тржишту у марту

Бруто девизне резерве Народне банке Србије на крају марта 2024. године биле су на нивоу од 24.942,1 милион евра, што је за 89,3 милиона евра мање него на крају претходног месеца.

Овај износ девизних резерви обезбеђује покривеност новчане масе M1 од 171,1% и 6,7 месеци увоза робе и услуга, што је више него двоструко изнад стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (бруто девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве, обавезе према Међународном монетарном фонду по основу аранжмана и другим основима) износиле су 20.679,0 милиона евра и у односу на крај фебруара смањене су за 127,2 милиона евра.

На смањење бруто девизних резерви у марту првенствено су утицали одливи по основу нето раздужења државе на име девизних кредита у износу од 221,7 милиона евра, као и по основу измирења осталих девизних обавеза државе и другим основима у износу од 115,3 милиона евра. Одливи из девизних резерви у марту су забележени и по основу интервенција Народне банке Србије, иако је Народна банка Србије у марту нето купила 20 милиона евра. Утицај на девизне резерве (у смеру смањења) у марту су имале трансакције продаје девиза у износу од 175,0 милиона евра, док је куповина девиза, која је обављена у последња два радна дана марта у износу од 195 милиона евра, ефектуирана кроз позитиван утицај на девизне резерве почетком априла (салдирање Т + 2).

Највећи прилив у девизне резерве у марту остварен је по основу издвајања девизне обавезне резерве банака у нето износу од 53,0 милиона евра. Приливи су остварени и по основу управљања девизним резервама, донација, камата и наплата купона и другим основима у укупном износу од 82,7 милиона евра.

Позитиван нето ефекат тржишних фактора у износу 287,0 милиона евра, који је у највећој мери резултат раста цене злата за око 8,1% и jачања долара према евру за око 0,5% на међународном тржишту, ублажио је смањење бруто девизних резерви.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у марту износио је 773,6 милиона евра и био је за 199,7 милиона евра већи него у претходном месецу. У прва три месеца ове године, у међубанкарској трговини реализовано је укупно 2.001,9 милиона евра.

У марту, као и од почетка 2024. године, вредност динара према евру готово је непромењена.

Народна банка Србије је на међубанкарском девизном тржишту у марту нето купила 20 милиона евра. Oд почетка 2024. године Народна банка Србије je нето купила 320 милиона евра ради одржавања релативне стабилности курса динара према евру.

Кабинет гувернера