11.08.2023.

Кретање инфлације у јулу

Према подацима Републичког завода за статистику, у јулу је изостао месечни раст цена, први пут од септембра 2020. године, пошто су потрошачке цене у просеку снижене за 0,1%, вођене нижим ценама поврћа и у мањој мери појединих основних животних намирница (уље, хлеб, месо).

Mеђугодишња инфлација додатно је успорила и у јулу је износила 12,5%, што је у складу с ранијим проценама Народне банке Србије. Успоравање инфлације у највећој мери резултат је успоравања раста цена прерађене хране и енергије, као и цена у оквиру базне инфлације (индекс потрошачких цена по искључењу хране, енергије, алкохола и цигарета).

Цене хране и безалкохолних пића су на месечном нивоу први пут смањене од почетка године и биле су у просеку ниже за 1,4% у односу на јун. У оквиру тога, цене непрерађене хране у јулу су смањене за 4,4%, вођене пре свега нижим ценама свежег поврћа и свежег меса. С друге стране, цене у групи прерађене хране у јулу су благо порасле, за 0,2%, што представља значајно успоравање у односу на просечна остварења из претходних месеци. Наставак успоравања динамике раста цена прерађене хране указује на то да су смањени трошковни притисци на тржишту основних животних намирница, на шта указује и кретање цена произвођача прехрамбених производа, које су од почетка године закључно с јулом смањене за 0,5%.

Под утицајем нижих цена чврстих горива на месечном нивоу, цене енергената су смањене за 0,1%, док су цене нафтних деривата, у просеку, остале готово непромењене у односу на јун. Међугодишње посматрано, раст цена енергената у јулу се спустио на 7,1%, при чему су цене нафтних деривата наставиле да допринoсе успоравању укупне међугодишње инфлације (посматрано на међугодишњем нивоу, цене деривата нафте смањене су за 12,9%).

Цене производа и услуга у оквиру базне инфлације у јулу су порасле за 0,7% у односу на јун, чему је у највећој мери допринео сезонски раст цена туристичких пакет-аранжмана. Међугодишње посматрано, базна инфлација је успорила на 9,4%.

Према актуелној пројекцији, међугодишња инфлација ће наставити да се креће опадајућом путањoм, уз знатнији пад у остатку године, на шта ће се одразити и излазак поскупљења хране и енергената из друге половине 2022. године из међугодишњег обрачуна инфлације. Опадајућој путањи инфлације у наредном периоду и њеном повратку у границе циља у хоризонту монетарне политике допринеће и ефекти заоштравања монетарних услова, слабљење глобалних трошковних притисака, успоравање увозне инфлације, као и очекивани пад инфлационих очекивања.

О факторима који су утицали на кретање инфлације и очекивањима Народне банке Србије за наредни период детаљније ће бити речи на презентацији Извештаја о инфлацији, која ће се одржати 16. августа 2023. године.

Кабинет гувернера