17.12.2020.

Гувернер Народне банке Србије један од кључних говорника на церемонији отварања 17. Кинеског међународног финансијског форума

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић учествовала је на 17. Кинеском међународном финансијском форуму (17. China International Finance Forum – CIFF) у Шангају на тему „Финансијске услуге у доба дигиталне економије”, на којем је била један од кључних говорника у отварању Форума.

Гувернер Јоргованка Табаковић истакла је да Србија жели да гради будућност са онима који гледају и виде далеко – с доказаним пријатељима који стварају будућност за добробит људске цивилизације, која једино може да опстане и напредује ако сарађује, а Народна Република Кина је поуздан партнер на том путу.

У свом обраћању на тему иновација у области финансијских услуга гувернер Јоргованка Табаковић је нагласила да је Србија препознала дигитализацију као развојну шансу и да данас корисници финансијских услуга у Републици Србији, међу првима у Европи, могу да закључују финансијске уговоре на даљину, уз пуну транспарентност, сигурност и заштиту њихових права.

Кинески међународни финансијски форум представља један од најзначајнијих догађаја у области финансија у Кини и платформу за размену идеја и развој међународне сарадње, чији су домаћини Међународна банкарска федерација, Кинеско удружење банака, Међународно удружење тржишта капитала и Кинеске финансијске новости. Овогодишњи форум окупио је више од 300 истакнутих државних званичника Кине, представника међународних организација, банкарских удружења и бројних компанија из области финансија.

Након говора и презентације гувернера, присутнима су се обратили, између осталих, и званичници Нове развојне банке земаља БРИКС-а, Кинеске банке за развој, Азијске банке за инфраструктурне инвестиције, Међународног удружења тржишта капитала и аустријске Управе за финансијско тржиште.  

Седамнаести Кинески међународни финансијски форум траје до 18. децембра, када ће се одржати дискусије на високом нивоу, састанци за округлим столом и промоције пројеката на теме финансијске технологије (fintex), развоја blockchain технологије, развоја индустрије финансијског лизинга, банкарства и развоја сектора осигурања, компанија чијим акцијама се тргује на берзи и управљања богатством и расподелом имовине.

Обраћање и презентација гувернера доступни су на интернет презентацији НБС.

Кабинет гувернера