30.06.2021.

Кретање економске и спољнотрговинске активности

Према подацима Републичког завода за статистику, индустријска производња у мају порасла је за 9,4% међугодишње, пре свега услед ниске базе из маја претходне године. Раст индустрије је вођен у највећој мери кретањима у прерађивачкој индустрији, која је забележила међугодишњи раст од 11,1%. У оквиру прерађивачке индустрије, међугодишњи раст је забележен у 18 од 24 гране, уз највећи допринос производње металних производа, моторних возила и производа од гуме и пластике. Раст производње у мају од 7,9% међугодишње остварен је и у сектору енергетике, док је производња у рударству смањена за 5,8% међугодишње.

Посматрано у периоду јануар–мај, индустријска производња је већа за 10,3% међугодишње, услед повећања производње у сва три сектора – прерађивачкој индустрији (11,3%), енергетици (10,4%) и рударству (0,2%).

У услужним секторима и у мају су забележене високе међугодишње стопе раста главних показатеља, такође делом и услед ниске базе из маја претходне године, пошто су у првој декади маја на снази и даље биле рестриктивне здравствене мере. Промет у трговини на мало у мају реално је порастао за 12,0% међугодишње, док је у првих пет месеци реални раст износио 12,9% међугодишње. Када је реч о туризму, и у мају је забележен вишеструко већи број долазака и ноћења туриста, при чему је у периоду јануар–мај укупан број долазака туриста повећан за 20,6% међугодишње, а број њихових ноћења за 17,7% међугодишње.

Када је реч о спољнотрговинским кретањима, у мају су поново забележене високе међугодишње стопе раста извоза и увоза. Робни извоз изражен у еврима у мају повећан је за 40,7% међугодишње, а робни увоз изражен у еврима за 48,2% међугодишње. У периоду јануар–мај 2021, у односу на исти период претходне године, робни извоз је повећан за 28,3%, а робни увоз за 18,3%.

Републички завод за статистику објавио је и податке добијене из Анкете о радној снази за прво тромесечје 2021, која је први пут урађена по новој методологији усклађеној с најновијим међународним стандардима. Према резултатима анкете, стопа незапослености је у првом тромесечју износила 12,8%, док је стопа запослености износила 46,3%.

Кабинет гувернера