07.10.2022.

У Народној банци Србије одржана презентација представника Међународног монетарног фонда – „Динамика зарада у постпандемијском периоду и ризици отварања спирале између зарада и инфлације”

У складу с праксом промовисања научноистраживачких активности и досадашњим позитивним искуствима у институционалној сарадњи с Међународним монетарним фондом на пољу научноистраживачког рада, у Народној банци Србије данас је представљена једнa од тематских целина која ће се наћи у предстојећем октобарском издању Извештаја о глобалним економским изгледима (WEO) Међународног монетарног фонда, под називом „Динамика зарада у постпандемијском периоду и ризици отварања спирале између зарада и инфлације” (енгл. Wage Dynamics Post-COVID-19 and Wage-Price Spiral Risks).

Ради промовисања својих истраживачких активности и радова, представници Међународног монетарног фонда повремено представљају своје радове у земљама широм света. Народна банка Србије је по други пут (први пут 2018) званични домаћин оваквог догађаја, који има за циљ презентацију и дискусију нових сазнања о економским феноменима и процесима, а намењен је запосленима у централним банкама и министарствима финансија, као и широј стручној и академској јавности.

Организовањем оваквог догађаја и представљањем извештаја и анализа релевантних међународних институција доприноси се развоју научноистраживачког рада у Србији и подизању дискусије о економским темама на виши ниво.

Ову изузетно актуелну тему са становишта глобалног вођења економске политике, а пре свега монетарне политике, присутнима је изложио господин Филип Вингендер (Philippe Wingender), виши економиста у Одељењу за глобалне економске студије у оквиру Сектора за истраживање Међународног монетарног фонда.

Током презентације представљени су налази емпиријске анализе Међународног монетарног фонда која је имала за циљ да представи узрочно-последичну везу између инфлације и зарада, посматрајући је кроз призму претходних епизода високе инфлације у развијеним земљама у протеклих 50 година, уз закључак да су дуготрајне инфлаторне спирале биле ретке.

Након одржане презентације, уследила је размена мишљења и ставова са учесницима, који су исказали велико интересовање за ову тему.

Кабинет гувернера