01.11.2022.

Халкбанка и Банка Поштанска штедионица увеле нове могућности за IPS плаћања својим клијентима

Халкбанка a.д. Београд својим клијентима је омогућила IPS услуге у оквиру апликације за мобилно банкарство SmartHALK Pro. Њу користе правна лица која су клијенти поменуте банке. У оквиру ове апликације омогућене су услуге IPS плаћања на продајним местима методима IPS pokaži и IPS skeniraj, као и плаћање рачуна односно фактура скенирањем NBS IPS QR кода. На овај начин Халкбанка a.д. Београд постала је пета банка у Србији која правним лицима путем апликације мобилног банкарства омогућава поменуте IPS услуге. Уз ову банку, поменуте услуге нуде Банка Интеза, Уникредит банка, Еуробанк-Директна и Рајфајзен банка.

Уз развој на страни Халкбанке a.д. Београд, још један учесник IPS система Народне банке Србије радио је на унапређивању услуга које својим клијентима нуди у оквиру апликације мобилног банкарства. Банка Поштанска штедионица a.д. Београд у својој новој апликацији за физичка лица омогућила је употребу технологије deep link за извршавање плаћања на интернету методом плаћања IPS skeniraj. Плаћања без остављања осетљивих података о платном инструменту на интернету које нуди коришћење метода плаћања IPS skeniraj, корисници нове апликације мобилног банкарства Банке Поштанска штедионица a.д. Београд од сада могу да користе и ако желе целокупни процес интернет трговине да обаве на свом мобилном телефону. Наиме, уз неколико кликова на интернет продајном месту коме приступа преко телефона купац може активирати апликацију мобилног банкарства и у њој потврдити извршење жељеног плаћања.

Процес куповине на мобилном телефону започиње тако што купац изабере опцију IPS skeniraj на сајту трговца. Након тога ће му се приказати опција да изабере банку чијом апликацијом жели да изврши плаћање. Избором банке и кликом на дугме „Плати” купац ће покренути жељену апликацију мобилног банкарства, у којој ће одмах имати опцију да ауторизује извршење плаћања. Укуцавањем ПИН-а трансакција ће бити иницирана и извршена у свега неколико секунди. Ово је један од најсавременијих и најједноставнијих начина плаћања на интернету у Србији и корисницима повећава безбедност вршења куповине, јер ни у једном случају корисник не оставља податке о свом платном инструменту на интернету. Уз то, ауторизација плаћања и иницирање трансакције се обавља у сигурном окружењу апликације мобилног банкарства, односно купчеве банке.

Корисници нове апликације мобилног банкарства Банке Поштанска штедионица a.д. Београд могу сигурно, брзо и једноставно да извршавају плаћања на интернет продајним местима у нашој земљи, а овакву услугу својим корисницима мобилног банкарства, поред поменуте банке, нуди још 12 банака у Србији: Банка Интеза, Еуробанк-Директна, Ерсте банка, Уникредит банка Србија, ОТП банка Србија, НЛБ Комерцијална банка, Рајфајзен банка, АИК банка, Халкбанка, Адико банка, РБА банка и Моби банка.

Метод плаћања IPS skeniraj представља јединствено решење на тржишту, које и трговцима доноси вишеструке користи – новац је на рачуну трговца у неколико секунди, нема потребе за управљањем или чувањем осетљивих информација о платном инструменту купца, једноставност примене решења, једноставно и брзо плаћање за купце, ниже накнаде због ценовне политике Народне банке Србије и др. У складу с могућностима које трговци имају у случају да користе поменути метод плаћања, константно се повећава број интернет трговаца код којих се оваква плаћања могу извршити. Преглед интернет продајних места на којима се може платити методом IPS skeniraj можете погледати овде.

Сектор за платни систем